Muzyczny dreszcz emocji
21 listopada 2006, 12:10To, że muzyka wywołuje emocje, niekiedy bardzo silne, wiemy wszyscy. Ostatnie badania wykazały, że osoby, które są zaznajomione z muzyką, często jej słuchają, z większym prawdopodobieństwem doświadczają dreszczyku emocji w kluczowych momentach utworu. Dzieje się tak np. wtedy, kiedy składające się na symfonię dźwięki z cichych zmieniają się nagle w bardzo głośne, gdy zaczyna się partia solowa jakiegoś instrumentu czy w sytuacji, kiedy śpiewacy mają skontrastowane głosy.
Co piszczy w jaskini hazardu
29 stycznia 2007, 13:32W jaskiniach gier hazardowych ludzie bardziej koncentrują się na traconych większych sumach niż na dużych wygranych.
![](/media/lib/5/1176291869_491197-d5bd96837054ee3d7656212c02db2a90.jpeg)
W zmienności stałość, czyli słów kilka o modzie
11 kwietnia 2007, 11:37O tym, co jest na topie, a co nie, decydują wybory przypadkowych naśladowców. Mody przychodzą i odchodzą w zapomnienie zaskakująco regularnie, a więc i przewidywalnie. Dzieje się tak, ponieważ nieliczni twórcy (projektanci, muzycy itp.) zasilają całe rzesze naśladujących się wzajemnie ludzi (Evolution and Human Behavior).
![© Nickfraser](/media/lib/11/1184153110_693500-7d742e24eee3e75feb82ee52bc2561dd.jpeg)
Z wiekiem świat staje się mniej śmieszny
11 lipca 2007, 11:21Starzenie powoduje, że świat staje się mniej śmieszny. I to dosłownie. Ludziom trudniej wtedy zrozumieć dowcipy, ponieważ zaczynają mieć problemy z pamięcią krótkotrwałą, myśleniem abstrakcyjnym czy ogólną "giętkością" poznawczą.
![Frytki© Lililicencja: Creative Commons](/media/lib/15/1190980098_809196-fd79747f97b0c591123a1b9296829187.jpeg)
Smażone potrawy mogą uszkadzać serce
28 września 2007, 11:46Hamburgery, frytki czy inne tłuste pokarmy poddawane obróbce w wysokiej temperaturze mogą szkodzić sercu w jeszcze inny sposób niż opisywany dotąd w literaturze medycznej. Naukowcy zaobserwowali, że powstające wtedy w dużych ilościach końcowe/zaawansowane produkty glikacji (ang. advanced glycation end products, AGEs) powodują krótkotrwałe, ale znaczące zaburzenia kurczliwości naczyń krwionośnych.
![](/media/lib/31/bothrops-asper-2486db6fdfae10e4e629234ba03edae8.jpg)
Wiek i rejon wpływają na jad
14 lipca 2008, 11:26Skład jadu węży tego samego gatunku, które zamieszkują różne rejony, nie jest taki sam. Trzeba to wziąć pod uwagę podczas przygotowywania odtrutek (antidotum).
![](/media/lib/28/siec-spoleczna-0f0b8cdb94df3ff6b5c083af2d4481b7.jpg)
Skasowane wciąż dostępne
21 maja 2009, 11:59Badania przeprowadzone przez Cambridge University dowiodły, że zdjęcia umieszczone w wielu portalach społecznościowych są w nich dostępne nawet po skasowaniu.
![](/media/lib/50/bing-df9b96332d4d6ce515a966f643073285.jpg)
Bing kontra Google - zyskują internauci
1 czerwca 2010, 19:06Zdaniem analityków, microsoftowa wyszukiwarka Bing radziła sobie dobrze w pierwszym roku swojego istnienia, a największą jej zaletą jest... wymuszenie innowacyjności na Google'u.
![Krewetka boksująca© CybersamXlicencja: Creative Commons](/media/lib/27/1210929080_741091-9448883a3e722bc92cb54d430adcfddf.jpeg)
Oko krewetki ulepszy hologramy
30 czerwca 2011, 11:52Na Pennsylvania State University wykorzystano budowę oka krewetki modliszkowej (Odontodactylus scyllarus) do stworzenia dwuczęściowej płytki półfalowej, która może przyczynić się do udoskonalenia pamięci holograficznych, płyt CD czy DVD
![](/media/lib/102/n-ballmer_bates_web-753e4f98a36da7421d7ee0ca39259d1a.jpg)
Skype Wszechobecny
16 lutego 2012, 10:38W tym samym dniu, w którym Cisco zgłosiło zastrzeżenia co do planów Microsoftu wobec Skype’a koncern z Redmond ogłosił, że ma zamiar zintegrować popularny komunikator z możliwie największą liczbą swoich produktów.